Istoria unui tipograf şi a unui turn

2
823

Primele spectacole la Sibiu sunt atestate documentar încă din secolul al XVI-lea .În jurul anului 1752 primele trupe ambulante jucau piesele în locuri improvizate ,pe o scenă de lemn în Piaţa Mare iar mai apoi într-un spaţiu din apropierea Porţii Cisnădiei ,lângă fosta Cazarmă 90 .În 1787 magistratul ,printr-un contract cu tipograful Martin Hochmeister ,cedează Turnul Gros pentru a se ridica un teatru modern . “Hochmeister va fi ajutat în ideile sale de guvernatorul Transilvaniei, contele Banffy, de generalul comandant contele Fabris şi de Christoph Seipp, un apropiat al lui J. W. Goethe, care va sta doi ani la Sibiu. Martin Hochmeister este reprezentantul care evidenţiază cel mai bine din punct de vedere cultural administraţia austriacă, diferit de Samuel von Brukenthal care simboliza curentul tradiţionalist.”

Teatrul după restaurarea lui Martin Hochmeister jr. – 1875

În data de 6 august 1826 un regizor va pune în scenă un spectacol de artificii care va produce incendierea completă a teatrului ,acesta fiind ruinat .Fiul lui Martin Hochmeister  va cheltui 17.000 guldeni pentru restaurarea teatrului ,restaurarea se va face după modelul Leopoldstheater din Viena .În anul 1827 teatrul îşi reia activitatea .În anul 1865, magistratul va cumpăra cu 35.000 de guldeni teatrul de la urmaşul lui Hochmeister .În vara anului 1868 trupa dramatică a lui Mihai Pascaly soseşte la Sibiu ,trupa îl are  ca sufleur pe Mihai Eminescu .A fost prima dată când se juca o piesă în limba română .În 1876 clădirea primeşte o noua faţadă precum şi nişte modificări la interior .

Teatrul – 1904
Teatrul – 1942

În anul 1949 are loc un incendiu devastator ,care  va forţa autorităţile să mute sediul teatrului  în incinta fostului cinematograf Apollo ,sediul în care funcţionează şi în ziua de astăzi .

Interiorul teatrului – 1930
Sala „Independenţa” – 1984

Aceasta este pe scurt istoria tipografului Martin Hochmeister şi al Turnului Gros .

Mai multe detalii şi fotografii găsiţi în articolul istoricului Răzvan Pop

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here